غذاها / سخدو

غذاها

غذاها یکی از مباحث فولکلوریک همه ی فرهنگهاست زیرا این مورد (غذاهای سنتی اقوام) در طول ازمنه ی مختلف توسط مردمان بر جا مانده واز آن استفاده نموده اند ،بدون آنکه در جایی ثبت شود و یا از کتابهای آشپزی و افراد طباخ در ماندگاری آن کمک گرفته شده باشد . این نوع فرهنگ غذایی به صورت سینه به سینه در میان مردمان ماندگار و بر قرار مانده است.سعی می شود هر بار یکی از غذاهای لکی ارائه گردد.

سوخدو :sokhdô سوخدو که همان سوغدو است انطور که مشهور است غذایی است که ازسغدیها به این منطقه رسیده است.برای در ست کردن این غذا شکمبه ی گوسفند را کاملا تمیز می کنند.درونش را با با برنج خیس شده وآب وموادی مانند پیاز و زرد چوبه ونمک وروغن ومقداری کشمش پر می کنند وآن را داخل دیگ می گذارند ودیگ را از آب پر می کنند تا بپذد وآماده ی خوردن شود .
در فرهنگ دهخدا تحت عنوان سغدو از آن یاد شده است که باسخدو در زبان لکی متفاوت است ومی گوید:سغدو یا سختوآن است که چرب روده با گوشت ومصالح پر کرده باشند.برای آن شاهد مثال آورده است که:
بسا شب که از گوشت آکنده ام چو سغدو دل وسینه و روده ها

(مهدی زینی)

مهدی زینی

من مهدی زینی ا صلانی متولد 1337-الشتر ،کارشناس زبان و ادبیات فارسی ،دبیر باز نشسته ی آموزش و پروش ،نویسنده ی دو کتاب رد پای پیشینیان «فرهنگ عامه ی لکی» و کتاب شرح و بیان توصیفی برخی واژه های لکی که هر دو در دست چاپ هستند.هم اکنون در مورد معرفی زبان و فرهنگ لکی فعالیت می کنم.

شما ممکن است این را هم بپسندید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 + = 18